Najčešća pitanja i odgovori

Ovi automobili i motori imaju jednostavna rešenja za eventualne probleme koji se mogu javiti prilikom korišćenja. Molimo Vas pročitajte rešenja, vrlo su jednostavna i možete kvar otkloniti samo za par minuta.

Najpre, uočite gde se nalazi priključnica za punjenje kod modela koji ste kupili, kod nekih modela je pored sedista, cesto je i na mestu rezervoara za gorivo.

1. Auto se neće pokrenuti.

*Proverite da li papučica za gas ima kontakt.Desava se da se kontakt olabavi i prekine , usled voznje po neravnom terenu.

*Proverite da li je baterija pravilno postavljena i povezana.

*Mozda je baterija  ispražnjena, dopunite je. Normalno je da baterija i punjač budu topli prilikom procesa punjenja.

*Baterija je stara ili je niste održavali duži vremenski period, kupite novu, a staru odložite za recikliranje. Punjive baterije su potrošna roba, njihov životni vek je oko 300 punjenja. Ako duži vremenski period ne koristite auto, obavezno jednom mesečno napunite bateriju.Ukoliko niste bateriju redovno odrzavali, verovtatno je necete moci ponovo puniti.Zato je zamenite novom.Punjive baterije ovog tipa, imate u svakoj prodavnici akumulatora.

*Osigurač je “pregoreo”, to se dešava prilikom preopterećenja vozila, usled variranja strujnog napona, zbog kvara na elektromotoru…Promenite osigurač, stavite novi.

*Prekidač on/off ne radi kako treba, izvucite ga i pogledajte da li su sve žice na mestu.

*Može se desiti da budu u prekidu žice koje vode do točkova. Podignite vozilo na prednje točkove, tako da zadnji budu slobodni, ili ga pak okrenite na bok. Okrenite jedan zadnji točak, ako se drugi ne vrti, došlo je do prekida kontakta, možda su se žice samo izvukle iz buksne.

Ukoliko i dalje Vaše vozilo ne radi, kontaktirajte nas servis@aristom.rs ili 060/552-4120.

2. Dete može voziti svoj auto vremenski vrlo kratko

*Ako imate model auta ili motora koji za sirenu I svetla vuče struju iz baterije auta, a ne iz malih baterija od 1.5V koje se postavljaju u volan, ukoliko dete cesto koristi sirenu, dolazi do bržeg pražnjenja baterije. Dopunite bateriju.

*Možda je vozilo preopterećeno.

*Trava, strmi tereni, šljunkovita Ili peskovita staza za vožnju, i ostali neadekvatni tereni (pročitajte “Korisničko uputstvo“) takođje opterećuju rad vozila i čine vožnju mnogo kraćom nego sto je uobičajeno.

*Baterija je već stara, molimo Vas zamenite je novom. U svakoj većoj prodavnici elektro delova ili akumulatora, u prodaji su i punjive baterije ovog tipa. One mogu biti različitih dimenzija, najbolje je prilikom kupovine poneti i staru bateriju, radi upoređivanja samih dimenzija, kao i amperaže i voltaže. Ne stavljajte svojevoljno baterije veće voltaže, motor auta je fabrički prilagođen originalnoj bateriji koju ste dobili prilikom kupovine vozila. Takođe, imajte na umu bezbednost deteta, a ne brzinu kojom se auto kreće.

3. Jedan točak se okreće, drugi ne

*To je normalno kada je vozilo u sporijoj brzini, kada se brzina poveća i drugi točak će početi da se okreće i tada vozilo ima punu snagu.

*Možda je prekinuta žica koja vodi do tog točka, proverite.

*Proverite prekidač high/low, koji reguliše brzine kod modela sa dve brzine.

4. Vozilo se povremeno samo zaustavlja, a posle nekog vremena dete ga može ponovo pokrenuti

*On/off prekidač je ‘’zalepio’’ usled preopterećenja vozila. Smanjite opterećenje koje vozilo trpi zbog neadekvatnog terena za vožnju. Pretpostavka je da ste prilikom kupovine videli preporuceno maksimalno težinsko opterećenje i da u vezi sa tim nemamo preopterećenje auta. Takođe, ako je to auto sa dva sedišta, pod maksimalnim opterećen smatramo težine oba deteta zajedno.

*Usled toplote, prekidač je “zalepio”, zamenite ga drugim.

*Prekidač se pokvario, zamenite ga drugim.

5. Čuje se jak zvuk dok se vozilo kreće

*Verovatno zvuk potiče od oštećenog zupčanika. Proverite da li zupčanici vrše svoju funkciju i da se nisu slomili.

6. Čuje se neki zvuk kada stavimo bateriju da se puni

To je očekivano kod baterija i adaptera pojedinih proizvođača.

7. Točkovi se okreću prebrzo, kao da auto “šlajfuje”

Verovatno je razlog mekana vlažna površina. Sačekajte da staza bude suva ili promenite teren za vožnju.

8. Kočnice ne rade

Kada dete odmakne nogu sa gas papučice, vozilo se automatski zaustavlja. Proverite da nije papučica “zalepila”.

Molimo Vas da prilikom zamene bilo kog dela na auto, prethodno isključite bateriju. Održavanje vozila vrsi isključivo odrasla osoba. Vozilo bi trebalo biti čuvano u suvom i provetrenom prostoru.

Ukoliko i pored ovih uputstava imate bilo kakve nedoumice ili nastali problem ne možete samostalno rešiti, molimo Vas kontaktirajte nas na 060/552-4120 ili nam pisite na servis@aristom.rs.Radno vreme je od 9-16h radnim danom, subotom i nedeljom ne radimo.