Blog
Tramboline – zanimljivosti koje mozda niste znali
Comment 0

Kada pomislite na bilo kakav izum, sigurno zamišljate nekog starijeg čoveka koji godinama radi u svojoj laboratoriji. A znate li da su za neke izume zaslužna upravo deca?

Sa samo 16 godina, momak po imenu Džordž Nisen izmislio je trambolinu, nakon što je posmatrao akrobate na trapetu u cirkusu. Trambolina je izmišljena pre skoro 90 godina.

Tokom Drugog svetskog rata, Američka mornarička škola letenja razvila je upotrebu trambolina u svojoj obuci pilota i navigatora, dajući im koncentrisanu praksu u prostornoj orijentaciji koja ranije nije bila moguća. Nakon rata, razvoj programa svemirskih letova ponovo je doveo trambolinu u upotrebu kao pomoć u obuci američkih i sovjetskih astronauta, dajući im iskustvo promenljivih položaja tela u letu.

Godine 1959. i 1960. postalo je veoma popularno imati otvorene komercijalne „centre za skokove” ili „trambolinske parkove” na mnogim mestima u Severnoj Americi gde su ljudi mogli da uživaju u rekreativnom skakanju na trambolini.

Danas je skakanje na trambolini gimnasticarska olimpijska disciplina.Sastoji se od izvodjenja skokova, pri cemu vezbac mora da napravi sto vise gimnastickih elemenata u skokovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *